Un ajutor pentru scalpul sensibil

Desi am un blog dedicat in cea mai mare parte produselor de ingrijire si infrumusetare sunt pasionata de remediile naturiste si de alimentatia sanatoasa. Am mai mentionat pe blog ca incerc sa mentin o dieta vegana. Avand acest gen de preocupari citesc tot felul de articole si urmaresc tot felul de grupuri dedicate stilului de viata sanatos. 

Asa am aflat de uleiul de oregano. Banuiesc ca nu v-ati gandit niciodata la existenta unui astfel de ulei si nici nu va trece prin minte ce fel de proprietati are. 

De-a lungul timpului am incercat sa scap de o problema care reapare de fiecare data cand renunt la sampoanele-tratament - scalpul sensibil care degenereaza in matreata, mancarimi, coji si par gras. Exista doua sampoane care ma ajuta: Selsun Blue (ambalaj albastru) si Clear Volume Maxx insa mi-am dorit sa incerc si alt fel de sampoane, cum ar fi cele profesionale. De fiecare data, dupa cateva spalari, problemele reapareau. 

Cum spuneam, am aflat din intamplare de uleiul de oregano si am decis sa ii dau o sansa. Am gasit uleiul la plafar, in doua variante, una de 11 lei, ulei esential de la Steaua Divina si a doua de 80 (nu am retinut marca si tipul). Am ales-o pe cea mai ieftina doar pentru a testa. Am pus 5-6 picaturi in cantitatea de sampon (Morrocanoil) necesara unei spalari si am purces la samponare. Dupa clatire evident ca miroseam a pizza insa mi-am simtit scalpul mai calmat, n-au mai aparut mancarimi si asa am reusit sa termin intreg tubul de sampon. 

Dar cum eu care fac teste peste teste am vrut sa vad daca functioneaza in orice sampon m-am deplasat la hypermarket si am venit acasa cu un Garnier Ultra Doux. Am samponat si am uscat parul. Efecte: dezastru inca din prima zi. Viata pana la urmatoarea spalare a fost un chin. 

Concluzie: daca stiti ca un sampon va face rau (si eu m-am dus direct la samponul cu care eram convinsa ca nu ma inteleg) uleiul de oregano nu face minuni insa daca samponul este unul profesional sau din farmacie merita incercat

Extern uleiul esential se poate utiliza in compozitiile cosmetice in proportie de 0,5-2%. Se pot prepara masti pentru scalp folosind 5% ulei de oregano si 95% ulei de masline, cocos, ricin, jojoba. Se aplica pe scalp, se infasoara parul in folie si se mentine astfel 20-30 de minute dupa care se samponeaza. Nu am incercat inca aceasta masca dar este pe lista mea pentru ca am cateva uleiuri care stau sa expire si as vrea sa le consum.

Si, pentru ca nu m-am multumit cu sticluta mea de 11 lei la urmatoarea comanda pe iherb.com am achizitionat uleiul California Xtracts de 30 de ml (cel de 80 de lei din plafar avea cca 15 ml) cu 70% carvacrol la pretul de 13,5$. Acesta din urma este un sumpliment alimentar. Am tot cautat pe internet diferentele intre cel esential si cel alimentar strict in cazul uleiului de oregano insa nu le-am putut descoperi cu exactitate. Unele surse recomanda uzul intern al uleiului esential insa, din "vastele" mele cunostinte in domeniu, am retineri in acest sens. Din motive de teama si de siguranta am ales sa il folosesc extern pe cel esential si sa il pastrez pe cel supliment alimentar pentru uz intern. 

Si nevoia n-a intarziat sa apara. Atat eu cat si sotul meu ne-am ales (in perioade diferite) cu o tuse productiva sacaitoare. Pe el l-am tratat conform recomandarilor, 3-4 picaturi in apa insa eu am exagerat putin - 7-8 picaturi. Urmarile imediate au fost mai putin placute, m-am ales cu o stare de greata care m-a facut sa ma gandesc de doua ori inainte sa mai exagerez. In doua zile efectele s-au simtit, puteam dormi linistita noaptea si nu ma mai astupam. Am mai tusit 2-3 zile insa incet-incet tusea a disparut fara siropuri, fara medicamente. Eu am baut si 2-3 cani de ceai pentru tuse insa el nu a consumat nimic pe langa uleiul de oregano. 

Am strans pentru voi cateva informatii de pe Internet cu privire la intrebuintarile uleiului de oregano. Un studiu realizat in SUA a scos la iveala faptul ca uleiul de oregano are o actiune puternica importiva unor bacterii precum Salmonella sau E. coli.

S-a demonstrat ca uleiul de oregano elimina parazitii din si de pe corpul uman, paraziti pe care-i "obtinem" din hrana preparata necorespunzator, locuintele insuficient aerisite, lenjeriile de pat schimbate mai rar sau pe care ni-i aduc patrupedele de companie - viermi lati, acarieni, paduchi, purici, tantari si viermi cilindrici.

Uleiul de oregano este o sursa de nutrienti esentiali: magneziu, zinc, vitaminele C si E, fier, calciu, potasiu, mangan. Acesta ajuta la digestie: stimuleaza fluxul bilei in organele digestive imbunatatind procesul de digestie.

Este un bun ajutor pentru femei in cazul menstruatiei neregulate si amelioreaza efectele negative ale menopauzei. Uleiul de oregano poate incetini procesul deteriorarii celulare intarziind efectele imbatranirii avand o cantitate impresionanta de antioxidanti.

Pentru cei ce sufera de alergii uleiul de oregano prezinta proprietati calmante si terapeutice, avand efect sedativ in cazul reactiilor de hipersensibilitate

Ingredientul activ din uleiul de oregano, carvacrol, poate ameliora iritatia din stratul adipos ajutand la reducerea luarii in greutate.

Uleiul de oregano poate fi utilizat extern pe zonele afectate de artrita (mix 50/50 cu ulei de masline). Nu se aplica pe zonele intime!
Acest ulei combate racelile - cand simtiti ca raceala da semne de aparitie puneti 3-6 picaturi intr-o capsula si luati acest tratament de 2-3 ori pe zi inainte de masa. Se continua acest regim timp de 5-10 zile. Eu am achizitionat aceste capsule goale de pe iherb.

Sper ca v-au fost utile aceste informati. Voi folositi uleiuri esentiale sau supleimente alimentare sub forma de ulei?

6 comentarii:

  1. Foarte util, multumesc!
    Eu de ani de zile ma lupt cu scalpul meu plin de coji, care ma mananca ingrozitor. Selsun Blue si-a facut si la mine efectul, dar doar la inceput:(. Am folosit toate sampoanele din farmacie:)).
    O sa incerc si cu uleiul asta. Ms :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Super nu stiam ca e si pt scalp ms de info

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi nu am probleme cu nici una din problemele enumerate mai sus , e bine de stiut , nu se stie cand ai nevoie chiar sa dai un sfat cuiva .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Persoanelor care au obosit sa tot incerce sampoane tratament le poate fi utila informatia.

      Ștergere