Eu si acneea - partea a doua

prima parte 
Incep partea a doua a istorcului acneei mele cu obiectivul meu, tenul de la 23 de ani:

Pastrez ridurile dar vreau tenul meu de bebe inapoi!

Continuam, deci...
Cat m-a tinut nebunia? Fix o luna cu lacto-vegetarianismul si doua luni cu bautul sucului de lamaie la prima ora dimineata.

Ca s-o incheiem scurt cu mancarea, abia undeva in jurul datei de 12 ianuarie am indraznit timid sa mananc carne de curcan. Apoi am trecut la peste si, intr-un final, chiar la porc (de la tara). Faceam acest lucru cu pauze de 2-3 zile pentru a vedea clar ce se intampla cu tenul. Si totul era in regula. De pui, insa, nu ma mai ating. Am mancat acum vreo saptamana si ceva fara sa imi dau seama, dintr-o salata de la un eveniment, si pe seara „scosesera capul” doua cosulete timide, albe, gata de eliminat. Poate nu a fost vina carnii de pui, poate a fost ceva din aer sau din combinatia de cosmetice de machiaj dar de atunci (si pana atunci) nu s-a mai intamplat. Oricum, incerc pe cat posibil sa nu fac din carne un aliment de baza in dieta mea.

Am descoperit, cu ocazia „regimului” meu nautul (din care fac hummus si-mi iese tare bun), lintea din care fac supe crema simple, supe crema cu legume sau o prepar dupa reteta de hummus cu naut, orezul salbatic pe care il iubesc sau combinatiile de seminte crude in iaurt. Din treaba cu alimentele acide am retinut si ca toate conservele sunt „bad, bad!” si le evit cat pot de mult. Tot asa evit si painea alba si pastele din faina alba. Am renuntat si la gatelile complicate cu fiert si copt si la pasta de tomate de orice fel sau gatelile cu rosii. 

Zaharul se pare ca nu imi provoaca probleme. De mai bine de o luna n-a mai trecut zi fara ceva dulce in meniul meu. Cat am fost la dieta stricta am inlocuit dulciurile cu smochinele deshidratate pe care le ador insa le-am mancat la ore corespunzator indepartate de mesele principale.

In tot acest timp rutina mea de ingrijire a inclus Effaclar Duo alternativ si chiar impreuna cu Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant. Nu am avut probleme de la combinatia aceasta, poate unele mici descuamari. Insa nu am experimentat usturimi sau intepaturi. Pentru mine Effaclar Duo ramane ajutorul de nadejde in situatii problematice si sper sa nu il scoata niciodata de pe piata. Am mai mentionat-o pe blog insa nu am de gand sa-i fac review. Nici n-as sti ce sa spun in afara de faptul ca la mine isi face treaba si sunt foarte multumita de ea. In rest, despre consistenta si ingrediente gasiti pe destule bloguri. Eu am folosit-o pe post de crema de ingrijire si tratament. 

Avusesem ocazia la inceputul lui 2012 sa testez Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant insa nu m-a atras deloc textura si nu am vazut niciun efect. Acum eram disperata. Si regim, si ingrijire... mi-am dorit foarte mult s-o scot la capat cu tenul. 

In decembrie am avut ocazia sa testez Oxy2, terapia cu oxigen hyperbaric de puritate medicala (98%) la Keiko Slim Spa. A fost o experienta ultra-relaxanta. La finalul uneia dintre cele doua sedinte i-am spus domnisoarei care m-a rasfatat ca poate sa stinga lumina ca vreau sa trag un pui de somn. Cred ca si aceste tratamente si-au adus contributia la sanatatea tenului meu – mi l-au „aerisit” cumva, au mai scos „dopurile” din pori.

Pe 30 ianuarie a sosit comanda iherb cu cremele Reviva Labs cu 5% respectiv 10% acid glicolic pe care de cum le-am primit le-am pus la treaba. Si, ca o fata cuminte si constiincioasa m-am gandit sa-mi cumpar  o crema cu protectie solara mare. Am intrebat, am citit, am cercetat si am ales Bioderma Photoderm Spot cu SPF 50. In prima zi a fost in regula, s-a absorbit bine si repede si a rezistat frumos insa dupa vreo doua zile am inceput sa observ seara cate un cos mic si alb pe frunte, cate unul pe obraz... Dupa mai multe zile aveam ditamai monstrul pe mandibula (veti vedea in poze). Am incetat s-o mai folosesc si m-am intors la Apivita pentru ten mixt spre gras cu SPF 30 (stiu, v-am obosit cu Apivita mea insa face parte din poveste).

Revenind la cremele Reviva Labs as vrea sa ma felicit ca le-am ales pe amandoua. Primele doua saptamani am folosit-o strict pe cea cu 5% dupa care am inceput sa o introduc pe cea cu 10% o data la 4-5 zile pana ce am ajuns sa o folosesc doar pe cea din urma. Nu cred ca as fi putut incepe direct cu 10%. Au existat usturimi si descuamari care au semanat uneori cu pielea jupuita dupa arsurile solare (doar ca mult mai fina, mai subtire). Au existat si pauze de cate o zi, la un moment dat am simtit nevoia sa fac pauza doua zile. Crema de zi Yves Rocher Serum Vegetal m-a ajutat mult in pauze. In zona ochilor am folosit cel mai des ulei de migdale dulci presat la rece. Am si sub unul din ochi o pata solara destul de maronie insa mi-e putin teama sa pun acid glicolic fix sub genele inferioare.

Efecte? Efecte exista insa ele apar mult mai lent decat am citit in review-urile cremelor de pe iherb. Ce ma multumeste cel mai mult este ca de vreo doua luni si mai bine cosurile nu mai apar. Pentru micile episoade au existat (oarecum) explicatii. Daca acneea mea ramane undeva in trecut nu ma deranjeaza ca petele dispar extrem de lent. Un efect ce merita mentionat, poate cel mai important si evident, este aspectul foarte neted al tenului, textura fina, curata. Pur si simplu pun mainile pe fata si nu-mi vine sa cred ca e fata mea. De ani de zile nu s-a mai intamplat sa imi ating fata si sa nu simt mici imperfectiuni, bubite. Si acest aspect conteaza enorm si la aplicarea fondului de ten. Pentru ca stim bine ca un cos in relief poate fi acoperit cu fond de ten/corector dar nu poate fi impins inauntru si se va vedea oricum. Dupa o zi de serviciu obrajii mei arata perfect, parca ar fi proaspat fardati. 

Ca un mic indiciu, cremele se aplica aiurea pe pielea care nu este complet uscata. De fel folosesc servetele de hartie pentru a-mi sterge tenul dar am constatat ca cel mai bine e sa astept sa se mai usuce putin si dupa ce absorb apa. Daca, totusi, n-am avut rabdare si m-am grabit s-o aplic pot sta un 30 de secunde, un minut si apoi pot relua masajul pentru ca aceasta sa patrunda bine in piele. 

Cremele Reviva Labs merita investitia (nici nu a fost mare, in jur de 110 lei impreuna).

Dar sa va arat si niste poze...

Tenul de la care am pornit acum 6 saptamani – cumintit dar nu perfect, cu foarte multe pete foarte vizibile. Pozele sunt in lumina naturala si apoi in lumina artificiala.



































Dupa experienta cu Bioderma:





Si dupa 6 saptamani. Se poate observa tenul neted, cu "glow".



















Iertati, va rog, pozitia pozelor. Blogger le aranjeaza NUMAI cum vrea el...

Revenind la subiectul acestui articol... Eu sunt multumita de evolutia tenului meu. Sunt sigura ca petele vor trece. Inca nu bag mana in foc ca am scapat de acnee. Va tin la curent. 

Ce as vrea sa invatati din experienta mea este ca nu trebuie sa incetati niciodata sa sperati ca va fi bine. Ganditi-va bine la ce puneti pe fata, ce alimente aveti in frigider, cand ati vizitat ultima oara ginecologul sau cand v-ati facut ultima data analizele uzuale. 

Si daca aceasta stare a tenului meu se va dovedi a fi temporara sunt convinsa ca voi incerca si alte solutii, voi face si alte analize si voi fi, din nou, atenta la meniul zilnic. Trebuie sa specific ca pana sa ajung la cele povestite aici am incercat toate nebuniile posibile, de la alcool si lamaie pana la creme si tratamente pe baza de antibiotice, Brevoxyl, Izotrexin, Eritroacnol, Drying Lotion de la Mario Badescu (acum vreo 4 ani cand nici macar nu visam ca vor ajunge si pe piata noastra, adusa de cineva din SUA) si alte multe pe care nici nu le mai tin minte. Retin A a trecut repede pe linia moarta, imediat ce a inceput sa-mi usuce si sensibilizeze tenul.

Sunt convinsa ca mai sunt multe detalii pe care am uitat sa le mentionez. Sunt, totusi, 5 ani... 

In ideea ca ati ajuns sa cititi aceste ultime randuri... va multumesc ca ati citit si sper ca aveti ceva de invatat din experienta mea.

Daca e ceva despre care n-am vorbit, daca aveti intrebari suplimentare, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu si voi raspunde cat pot eu de repede si de sincer. :)

Prima parte a articolului o gasiti aici 

18 comentarii:

  1. foarte utila post.ul acesta. bravo!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim1:58 p.m.

    Buna Anais,

    Si eu ma confrunt cu probleme cu acneea de multi ani, aproape de cand ma stiu. Am zis ca e mostenire de familie, dat fiind ca taicameu incerca sa ma linisteasca zicandu-mi ca si el a avut problemele astea in tinerete. Am sperat ca dupa ce n-o sa mai fiu adolescenta si tenul meu se mai "maturizeaza" o sa treaca si problema asta. Nimic mai gresit....ea este inca acolo si acum o tin cat de cat sub control cu ajutorul anticonceptionalelor care mi-au fost recomandate de medicul ginecolog ca fiind pastilele tenului frumos. As vrea insa sa renunt la ele fiindca nu le vad cu ochi buni, mai ales pe termen ft lung. Mi-e teama insa ca odata ce nu le-as mai lua, acneea, draga de ea, o va lua razna din nou. Am incercat si eu tratamente cu antibiotice, Zyneritul care a fost eficient in cazul meu, dar destul de neplacut de aplicat zi de zi si nenumarate creme din gamele de dermato-cosmetice din farmacii, printre care si Effaclar DUO. Nici nu mai tin minte ce efect a avut Effaclar-ul asupra tenului meu pentru ca la cate produse am folosit in disperarea de a-i oferi tenului meu ce-i mai bun am pierdut sirul...efectelor. Ceea ce mi-as dori e sa nu depind de medicamente, de solutii drastice pentru a tine sub control nenorocita asta de acnee, ci sa pot avea tenul dorit prin respectarea unui ritual zilnic de ingrijire si cum ai spus si tu un regim alimentar sanatos. In medici nici eu nu imi mai prea pun sperante pentru ca si eu am simtit nevoia sa-i bat pe unii cu care am avut de-a face. Acum ce as vrea sa mai stiu de la tine, e despre rutina ta zilnica, daca schimbi des produsele cosmetice pentru ingrijirea fetei (e ok sa le schimbam prea des?), daca saptamanal sau la cat timp iti exfoliezi tenul?, daca esti adepta vizitelor periodice la salonul de cosmetica pentru tratamente faciale agresive (pentru scoaterea "dopurilor" de exemplu).

    Multumesc!
    Adela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Adela,

      Sunt foarte reticenta cand vine vorba sa cumpar o crema. Am luat una in septembrie de la Skin79 pe care n-am mai avut tragere de inima s-o folosesc dupa vreo luna cand am simtit ca e degeaba. Apoi m-am intors la Effaclar. Cred ca la un moment dat o sa intercalez Reviva Labs cu Effaclar Duo si o crema delicata, Yves Rocher e decenta. De exfoliat mai des de o data pe saptamana n-o fac si cand o fac folosesc pliculetele acelea Apivita cu ulei de masline. Nu prea mai simt nevoia sa exfoliez cand tenul este atat de neted. Am fost la cosmetica acum un an, vreo cateva sedinte de hidratare, scoatere de chestii, etc. dar nu m-as mai duce sa fac tratamente din acelea dure, consider ca un exfoliant chimic este mult mai ok decat piele chinuita. Pana la urma dopurile ies si singure daca produsul este bun.

      Tu avand, din cate ma prind eu (si am fost in situatia asta) probleme hormonale... poate te-ar ajuta niste suplimente nutritive. Dupa ce am lasat anticonceptionalele tin minte ca am luat supliment de Maca (de la Plafar) pe care l-am luat pe riscul meu si stiind clar ca pot avea reactii adverse (gen depresia - Fran Kerr de pe Youtube vorbea despre stari depresive dupa Maca). Nu imi asum raspunderea daca risti sa iei si tu si le capeti (am inteles ca au trecut dupa ce a intrerupt suplimentul) dar, nu stiu... poate ai noroc. Eu am luat in jur de 2 luni si s-a calmat "grosul" de dupa anticonceptionale.

      Sper ca ti-am fost de folos.

      Multa sanatate!

      Ștergere
  3. foarte interesant si util :-*

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut acnee în adolescenţă, în zona t cu predilecţie. Făceam şi nişte coşuri ca nişte noduri mari şi dureroase sub piele, care nu erupeau niciodată, dar rămâneau sub piele uneori cu săptămânile spre disperarea mea.
    Pe la 23 de ani mi-au trecut coşurile dar pe la 24 m-am trezit că pe partea inferioară a obrajilor spre urechi şi un pic pe gât comedoane care se infectau îngrozitor, aveam numai pustule mari şi dureroase pe care le chinuiam până mă umpleam de sânge, că şi atunci aveam gheare ca acuma. Am făcut o cură de 3 luni cu acneon de la walmark după ceva research pe net şi mi s-a curăţat pielea definitiv.
    Cu hormonii mei nu s-a jucat nimeni pentru că nu aş lua sub nicio formă anticoncepţionale.
    După ce m-a învăţat dr Popoiu de la Dermestetica cum să mă îngrijesc corect, nu am mai avut niciodată probleme cu pielea. Mai fac dermabraziuni şi injecţii cu jalupro uneori, altfel, ştii că mănânc aiurea şi aproape orice.
    Am observat că dacă nu mă machiez vreo 2 zile faţa mea nu mai arată fresh. Se încarcă de la jegul din atmosferă dacă nu e protejată de machiaj. Cu fps nu mă complic, şi aşa mă feresc de soare ca dracu de tămâie. Altfel, curăţare şi hidratare. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata ma tin departe de orice chestie gen supliment sau medicament. Sper sa-mi mearga traba asta in continuare. daca nu, o iau si pe alte cai :*

      Ștergere
  5. Ai obtinut rezultate foarte ok si sunt sigura ca, avand putina rabdare, vei scapa si de pete pe viitor! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. oau e super rezultatul, ma bucur mult pentru tine si sper sa ajungi la pielea de bebelus :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincer eu nu am crezut vreodata ca tocmai tu ai probleme din astea, in poze pari perfecta! Articolul este intr-adevar util, in general stiu ca daca ti recomanzi ceva, nu are cum sa fie prost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele mai multe se acopera cu fond de ten. La pozele cu mine de la evenimente pe care le pun alte persoane nu am cum sa umblu :))) in plus, chiar si fara machiaj, daca sunt pozata din fata nu prea se vad pentru ca sunt pe obraji mai mult spre urechi decat spre nas.

      Sper sa fie de folos cat mai multor persoane ce am scris eu. E foarte frustrant sa nu ai fata curata...

      Ștergere
  8. E interesant sa citesc si alte povesti despre acnee...as vrea sa am si eu rabdarea sa scriu totul, si mai ales sa-mi si amintesc. Cu dermatologii nici eu nu m-am inteles. Pe de-o parte simt ca am incercat multe solutii, pe de-o parte simt ca nu le-am incercat corect daca face sens, si tot reincerc ( ex Paula's BHA, brevoxyl). Cred ca ar trebui sa-mi scriu macar pentru mine jurnal :)

    Nu m-am gandit niciodata la alimente si tind sa nu iau in serios 'ai cosuri de la ciocolata', dar treaba cu alimentele acide ( ex rosii) imi pune is mie semne de intrebare, trebuie sa citesc.

    Mi-au placut articolele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Norocul meu e ca am scris prima jumatate cand experienta cu iridologia era fresh, intrebarile mele erau fresh. daca iti notezi macar cateva idei pe scurt poate reusesti sa le dezvolti cand te apuci de scris articole. Dupa testul alimentelor se pare ca ciocolata pentru mine e safe :))) la rosii e vorba doar de cele fierte/prajite/coapte sau in conserva. cele proaspete sunt alcaline

      multumesc frumos!

      Ștergere
    2. Problema mea e ca nu-mi plac rosiile proaspete si mai ales nu cele care se gasesc pe aici, toate false fara gust. Folosesc rosii la conserva in mancare, trebuie sa incerc sa renunt si sa vad daca sunt diferente la ten. :) O sa-mi scriu...la un moment dat imi faceam poze cand incepeam un nou tratament, dar niciodata nu a venit nimic care sa faca vreo diferenta :) oarecum tenul meu e mereu la fel, nu foarte grav dar nici foarte bine si nimic nu functioneaza nici macar pe perioada scurta...off

      Ștergere
  9. Anonim3:41 p.m.

    Buna, iti multumim pentru postare..eu ma confrunct cu acesta problema de cateva sapt...am multe cosuri pe barbie..pe frunte si spre nas am puncte albe..am incercat cu multe creme si nu imi trece deloc...simt ca nu mai imi trece odata...poti sa ma ajuti te rog..mie brevozyl nu mi-a facut bn la ten..zineryt-ul nu-si mai face efectul..isotrexin nu da semene ca m-ar ajuta..am creme de la elmiplant, eritroacnol,Yves Rocher dar nu vad nimic..nu cred ca este vb despre vreo acnee ca sa zic asa..:((( cosuri pe barbie si puncte albe..dar nu imi trec delok:(((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in primul rand te sfatuiesc sa faci o serie completa de analize, inclusiv hormonale. daca ti se descopera ceva in ele poti merge pe variante de tratament de la medic. Daca nu iese nimic iti recomand o dieta agresiv alcalina. citeste pe net despre alimentatia alcalina si alimentatia acida. Pe scurt, incearca macar o luna un regim vegan (fara lapte sau oua sau carne si cu multe legume si seminte si leguminoase) sa vezi ce se intampla. Momentan si tenul meu e putin cam razvratit din cauza ca-l tot zgandar, ceea ce iti recomand si tie sa NU faci :)

      Ștergere