Bunatati din ultima saptamana

E duminica si incerc sa-mi fac un obicei din a va posta idei de mancaruri simplu de realizat si gustoase. Indraznesc sa spun si sanatoase dar aici parerile sunt impartite. In cursul saptamanii care a trecut ca fulgerul - uneori timpul parca zboara fara sa-mi dau seama - am gatit mai putin, am mancat foarte light, in unele zile preponderent fructe. Din pacate (sau din fericire) m-am intors la cafea si in ultimele doua zile chiar la inghetata. Am descoperit Magnum cu ciocolata alba si nu raspund de mine in preajma ei... 

Doua preparate sunt, totusi, de mentionat. Mi-au placut atat de mult incat sunt convinsa ca le voi repeta curand. A fost saptamana legumelor la cuptor, mai ales a vinetelor care au fost preparate atat singure cat si alaturi de alte legume la cuptor. Si saptamana usturoiului!

Mai intai am executat salata de rosii, ardei si vinete. Toate au fost coapte 40 de minute la 180 de grade, curatate, tocate si amestecate cu sare, ulei si usturoi. E o reteta pe care o iubesc inca din copilarie numai ca partea de ardei si vinete e improvizatia mea. Salata (ea e vedeta chiar daca deloc fotogenica) am servit-o cu un fel de hummus din fasole rosie (o cutie de fasole rosie, o lingura de tahini, coriandru, chimion, zeama de lamaie, ulei, sare si putina apa), evident presarata, cum imi place mie, cu mult ardei iute macinat si rondele de orez. Stiu ca nu sunt o varianta sanatoasa dar pana una alta n-au gluten. Si la gluten m-am intors insa il consum cu masura si nu zilnic. 
Cel de-al doilea fel de mancare este format din ciuperci pleurotus cu usturoi si legume la abur. Si ciupercile si fasolea verde au fost cumparate fara vreo idee clara in cap asa ca acasa am improvizat. Reteta ar fi fost cu ciupercile prajite in ulei su apoi amestecate cu un sos de usturoi. Dar am mers pe varianta mai sanatoasa adica le-am fiert la abur si le-am preparat un sos in blender din cateva ciuperci, usturoi, ulei, sare si piper. La final am adaugat marar tocat marunt. Sosul a iesit cremos si a "legat" compozitia sub forma unui fel de mancare. Fasolea a fost si ea preparata la abur, alaturi de cativa morcovi rondele iar la final i-am adaugat ulei, sare si piper.  A fost un fel de mancare foarte ieftin: ciupercile au fost 6 lei, fasolea 4 iar morcovii 1 leu. Au iesit doua portii foarte mari - cum imi plac mie.

O reteta mai veche dar care a fost preparata (sosul, mai exact ca paste au ramas) doua zile la rand a fost cea de paste integrale cu spirulina cu sos de rosii si dovlecei. Pastele imi plac mult si pentru ele mai fac cate o exceptie la gluten. Le cumpar de la plafar. Sosul e, de asemenea, o improvizatie dar a fost foarte gustos. Am calit o ceapa si cativa catei de usturoi in apa cu ulei, am adaugat cateva rosii zdrobite bine in blender si un dovlecel cubulete, am fiert bine (cam 10 minute la foc mic) iar la final am adaugat busuioc uscat, oregano, condiment pentru pizza cumparat de la Povesti cu condimente din Afi Palace Cotroceni (delicios si fara glutamat!), sare si piper. Daca gasiti astfel de paste va avertizez ca timpul de fierbere precizat pe ambalaj (care e in limba maghiara, damn it!) ar trebui scurtat cu vreo 3 minute. Eu le-am fiert cam mult, se pare, respectand eticheta.
Si, cum spuneam la inceput, fructele, marea mea iubire. Ma bucur ca au aparut afinele si au un pret uman in piata. Le ador! Inca se mai gasesc cirese asa ca profitati!
Cmm atat am avut sa va povestesc astazi. In speranta ca v-am inspirat si ca veti executa si voi macar una dintre retetele descrise mai sus, eu va spun de pe-acum: Pofta buna!

14 comentarii:

  1. Avem se pare in comun dorinta de a evita din toate balamalele glutamatul. That is what i consider as being close to poison.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vreau sa imi placa mancarea pentru gustul MANCARII nu pentru gustul artificial dat de o chimicala inventata de chinezi... de fapt nici nu conteaza cine a inventat-o.

      Ștergere
    2. Pe mine cel mai rau ma deranjeaza ca am observat cat de greu e de scapat de dependenta de produse bogate in glutamat. Eu m-am luptat ani de zile cu chipsurile.

      Ștergere
    3. Da, la unii dependenta este atat de mare incat li se pare cu adevarat naspa mancarea fara el... Stiu asta de pe vremea lui delikat pe care-l puneam in toate cele sa.... dea gust....

      Ștergere
  2. Acuma ca am si reteta la ciupercute, tre sa le incerc, tot baleam la ele pe instagram.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur iti vor placea si sunt atat de simplu de facut! :)

      Ștergere
  3. Inghit in sec, dar ma gandesc ca si eu am mancat azi ciuperci de padure cu branza, facute pe gratar. Cred ca maine incropesc si eu o tocanita din ce a mai ramas de azi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu cat ai gasit afinele? Eu ar trebui sa caut prin Piata Mare(in Galati) sa vad daca au adus. Ciuperci am gatit si eu, din fiecare fel de mancare as gusta, yummy!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 5 lei un pahar sau 13 lei kilogramul

      Ștergere
    2. Am gasit doar zmeura, 20 lei kg, multumesc de raspuns.

      Ștergere
  5. ador ciupercile iar combinatia ta arata atat de bine :). Ah si mi-ai facut si o pofta de afine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata bine toate. Mai am nevoie de inspiratie culinara, ieri muream de foame din lipsa de idei :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt o multime de alimente bune si sanatoase. Daca le rotesti n-ajungi sa te plictisesti niciodata

      Ștergere