Dermatita atopică, o problemă de familie


Dermatita atopică este o altă afecțiune despre care nu știam mare lucru până recent. Îmi imaginam că e o problema superficială inventată mai mult de dragul remediilor. Știu, sună stupid, pare un fel de teorie a conspirației... Poate pentru că am asistat la mai multe prezentări care puneau accent mai mult pe produsele cosmetice decât pe gravitatea afecțiunii.

Nu mi-am închipuit nicio secundă că dermatita atopică afectează viața a cca. 50 de milioane de oameni din Europa și a cca. 20% dintre copii. Am aflat și am înțeles mai multe lucruri săptămâna trecută.

În 85% din cazuri dermatita atopică debutează înainte ca un copil să împlinească vârsta de 5 ani, fiind deosebit de dificil de suportat atât pentru acesta (Eczema acuta: eritem, escoriatii, veziculatie, exudat seros, PRURIT; Eczema cronica: lichenificare, uscaciune, PRURIT) cât și pentru întreaga sa familie.

Știați că 58% dintre copiii cu atopie prezintă tulburări de somn, 73% dintre părinți cred că atopia copilului le afectează relațiile de familie, peste 85% dintre părinți cred că atopia copilului le afectează propria stare emoțională?

Știați că, pe lângă predispoziția ereditară (70 % din pacienți au un istoric familial de atopie), anomalii imunologice, factori neuroendocrini și alți factori declanșatori sau agravanți ai leziunilor cutanate, o cauză importantă a dermatitei atopice o constituie dereglările microbiomului?

V-am pierdut cu acest microbiom? Nu este niciun monstru sau bau-bau și nici un organ în sine. În timp ce fiecare celulă din corpul nostru care conține moștenirea noastră genetică reprezintă primul nostru genom, putem spune că microbiomul reprezintă al doilea genom al nostru. Acest microbiom format din microorganismele care trăiesc de obicei înăuntrul și pe suprafața corpurilor noastre cântărește până la 1,5 kilograme. Deci avem o barieră zdravănă.

Însă bariera aceasta nu este invincibilă și poate fi afectată de o multitudine de factori (de exemplu săpunurile astringente și antibioticele topice sau orale care produc dezechilibre ale microbiomului și pot încuraja colonizarea făcută de microorganisme patogene).

Atâta timp cât microbiomul este neechilibrat, chiar dacă se reface bariera pielii, uscăciunea, iritațiile și mâncărimile apar în mod repetat.



La Roche-Posay prezintă cu LIPIKAR BAUME AP+ cu AQUA POSAE FILIFORMIS. Din nou cuvinte încâlcite? Pe scurt, AQUA POSAE FILIFORMIS este inovație a brandului menționat mai sus, este o LIZĂ de Vitreoscilla Filiformis (bacterie ce crește în apa lacului Erie din America de Nord, care are 34 de patente și a făcut obiectul a 13 publicații științifice).

AQUA POSAE FILIFORMIS
· echilibrează microbiomul pielii
· stimulează apărarea antimicrobiană
· stimulează imunitatea pielii


Celulele pielii recunosc aceasta liză ca un factor ce întărește propriul lor sistem de apărare: acestea produc astfel beta-defensine (peptide antimicrobiene) care modulează diversitatea microbiomului.

Noua formulă complexă LIPIKAR BAUME AP+ conține: 20% unt de shea, 2% ulei de rapiță, 7% glicerină, 4% niacinamidă,  0,2% AQUA POSAE FILIFORMIS, 50% APĂ TERMALĂ (apa termală LRP conține 2 oligo-elemente exclusive și rare, față de alte ape termale: Seleniu : 0,053 mg/l*, Strontiu: 0,3mg/l*).

Pe scurt, Lipikar Baume AP+ înseamnă:
- Emolient revoluționar: oferă eficiența unui balsam și lejeritatea unui lapte de corp
- Inovație: Aqua Posae Filiformis, descoperire exclusivă a Laboratoarelor La Roche-Posay
- Reduce frecvența puseurilor de atopie și pruritul (Niacinamida 4%)
- Restabilește calmul pielii (Unt de Shea 20% și Apa Termală La Roche-Posay 50%)
 
Credit foto: Mircea Netea

9 comentarii:

  1. Și bebelușul meu are dermatita:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-am lesat un mesaj dpe Google+, adica pe profilul de pe care mi-ai comentat

      Ștergere
  2. Fetița mea a avut dermatită atopică pe la două luni și a trecut cu Trixera de la Avene în câteva zile. O recomand călduros!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai rezolvat usor problema! Poate sunt mamici care nu au reusit cu acest produs sau, din cate am inteles, cel mai bine e sa folosesti produsele prin rotatie.

      Ștergere
    2. A fost norocoasă, nu în multe cazuri trece atât de ușor, ba chiar se poate ajunge la tratament cu cortizol. Așadar, sfaturile din postare sunt binevenite :)

      Ștergere
    3. Da, la eveniment s-a discutat si despre cortizol. Uneori este de neevitat. Sunt parinti care il refuza fara sa realizeze cat de mult se poate agrava afectiunea in lipsa lui.

      Ștergere
  3. foarte interesant articolul...multumim!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cate detalii interesante si de tinut minte! :)

    RăspundețiȘtergere