Eu si acneea – prima parte


Daca vrei sa fie mai bine trebuie sa schimbi ceva! Nu se poate altfel si nimic nu se face fara efort.

Atentie! Acest articol nu este o pilda, nu are la baza o cercetare stiintifica si nu prezinta o solutii general valabile.

De mai multi ani (vreo 5 mai exact) ma confrunt cu acneea. Nu stiu ce fel de acnee este, vreo doi medici au numit-o acnee vulgara. Nu are cauze hormonale – analizele mele sunt in regula. Nu se intampla inainte de menstruatie ci haotic, de obicei cand mi-e lumea mai draga si urmeaza sa particip la vreun eveniment mult asteptat.

La inceput am dat vina pe mediu – mult praf pe niste dosare printre care se adunase timp de mai multi ani praful, femeia de serviciu nu presta nici macar satisfacator. Dar am schimbat job-ul. Si orasul. Apoi am dat vina pe hormoni/anticonceptionale. O singura pagina de la capatul internetului preciza ca pilulele pe care le luam eu atunci ar putea provoca acnee (Microgynon). In fine, in perioada pilulelor acneea a fost urata – pustule dureroase, lucioase la suprafata cat sa nu poata fi acoperite cu niciun corector, si rosii care stateau pe fata cu zilele, chiar cu saptamanile. Dupa ce am incetat sa iau anticonceptionale situatia s-a imbunatatit pentru o perioada de timp, cateva luni as zice. Dupa care am intrat in perioada in care ma aflu, sau mai bine zis ma aflam: cosuri de toate felurile, in aparitii de cate 2, 3 sau mai multe, in momentele esentiale. In vara lui 2011 am avut mare noroc, stele s-au aliniat, parca, si minunile si-au sistat aparitia pana la si putin dupa nunta. Si stelele acestea au fost ajutate si de Effaclair Duo de la La Roche Possay – in perioada aceea am dat gata doua tuburi. Din diverse motive, insa, am luat o pauza de la aceasta crema si problemele mele au reaparut. La sfarsit de 2011/inceput de 2012 m-am aruncat serios in produsele Paula’s Choice – investitie de niste sute de lei; nu am cumparat nimic, insa, pentru tratamentul acneei. Am vrut ceva simplu, pentru ingrijire blanda (credeam ca am exagerat cu atatea solutii "vindecatoare"). Si le-am folosit cu seriozitate vreo 2 luni. Nicio schimbare... Apoi am terminat crema cu SPF 20 si am luat spray-ul cu SPF 30 si le-am consumat in intregime. Probleme in continuare. Cu aceeasi frecventa haotica. M-am gandit ca poate am o reactie la oxibenzona din produsele Paulei. Am schimbat crema si am ales Apivita. A fost buna, inca imi place. Iarasi probleme... Adica nu foarte grave dar azi un cos si peste 3 zile alte doua, cand credeai ca au trecut cele dinaintea lui... deja te enervezi.

In perioada asta am mers si pe la medici, si dermatologi si generalisti. Primul mi-a recomandat Retin A. Nu am vrut sa iau. Al doilea, la un an distanta, m-a certat ca de ce n-am aplicat serios Retin A si mi-a zis ca daca asta nu vreau sa folosesc el alta solutie in afara de Zineryt sau Roaccutane nu are pentru mine. Am zis ca-i dau cu ceva in cap si mi-am promis ca nu mai merg la dermatologi. Concluzia generalistului la discutia privind analizele anuale: astia sunt hormonii tai, cateodata mai veseli, cateodata mai tristi, n-ai decat sa traiesti cu ei. Si aceasta a fost ultima discutie pe care am deschis-o despre acnee cu un medic. Orice medic.  

Pe 1 decembrie 2012 am fost la tara, la uciderea guitatorului. Sunt innebunita dupa soric. Si am consumat un pic peste masura. A doua zi aveam vreo 5 monstri imensi raspanditi strategic pe toata fata. De fel nu consum porc decat foarte rar, mai mult pe la sindrofii. Nu-s priceputa in a-l gati si nici nu consider sanatoasa aceasta carne.

Peste 5 zile am avut programarea la iridologie, acelasi cabinet de care a scris si Pixie. Nu am sa va povestesc tot ce mi-a zis medicul (daca o putem numi asa caci multi considera iridologia bullshit). Am sa va spun doar ca mi-a „apasat” niste butonase. M-a facut sa-mi pun niste semne de intrebare. Printre altele mi-a zis ca „vede” (putin credibil, stiu, but still...) aciditate, contractii, un mediu nasol (exprimarea imi apartine) in stomacul meu. Mi-a recomandat sa beau dimineata zeama de lamaie pe stomacul gol si sa reduc pe cat posibil (ideal ar fi 100%) cantitatea de dulciuri consumate. O sa va ganditi ca lamaia este acida. Nimic mai adevarat, insa odata ajunsa in stomac aceasta creeaza un mediu alcalin, reducand aciditatea.

Si de-aici a pornit mania mea. Am inceput sa citesc despre alcalinizare, despre alimentele care provoaca aciditate si cele care creeaza mediul alcalin. Primul pe lista alimentelor acide: carnea (de orice fel, inclusiv pestele). Urmare logica
(sau nu?!) >> lacto-vegetarianismul. N-am riscat la vegetarianism pur de teama carentelor, mai ales de teama de privarea de B12 (experienta cu semipareza faciala afrigore a fost o lectie pe care n-am s-o uit vreodata, si a avut la baza numeroase carente, mai ales carente de B-uri). Al doilea pe lista alimentelor acide: zaharul. Urmare logica (sau nu?!) >> eliminare totala.

Interesanta perioada mi-am ales si eu sa nu mananc carne si sa elimin zaharul, fix de Sarbatori. Dar asa functionez eu: vreau si vreau IERI.

Nu pot spune ca a fost greu, mai greu a fost prin vizite, cand am mai renuntat la pretentii si-am mancat si salate cu maioneza si paine alba, de foame... Si da, la un moment dat ramai fara idei, dar important e sa ai in casa salata, spanac proaspat (spanacul baby e ideal pentru salate), rosii (prefer cherry) si castraveti, 2-3 cartofi pe care sa-i coci, paste integrale, orez brun, oua, iaurt (ideal ar fi sa fie chefir), cereale. Anumite ingrediente dintre cele enumerate sunt acide dar nu am renuntat la ele datorita continutului bogat de vitamine si minerale.

Cat m-a tinut nebunia si ce produse am folosit in acest timp si cum a evoluat tenul meu am sa va spun in partea a doua a acestui articol. 



Continuare

Sursa foto

28 de comentarii:

  1. Ce bine seamana povestea ta cu a mea. :) Numai ca la mine dureaza de mai bine de 10 ani :D Incurajator, stiu.

    Ce pot sa iti spun e ca si eu am ajuns la concluzia ca acneea imi merge mana in mana cu problemele digestive pe care le am din plin. Din pacate, nici pentru problemele mele digestive nu exista tratament, ca asa sunt eu foarte norocoasa. :|
    Acum sunt in cautarea dietei ideale pentru mine prin metoda "trial and error". Mai mult error decat rezultate, dar nu ma las, "acne free or die trying" :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa reusesti si tu! Am sa caut poza cu tenul meu de bebelus de la 23 de ani sa vedeti la ce visez. Si daca medicii nu ajuta ne ajutam singure.

      Ștergere
    2. Sa inteleg ca tu ai reusit? Asta da veste buna, abia astept continuarea :) Desi nu prea mai am ce sa incerc, sunt convinsa ca am testat tot si in materie de produse si de diete, dar m-as bucura sa mai aud si de lume care reuseste, pentru moral :))

      Ștergere
    3. Kind of... sper... imi tin eu mie pumnii s-o tin tot asa :)

      Ștergere
  2. eu am auzit ca este foarte importanta alimentatie.... o gramada de alimente nu trebuie nici macar privite...ca nu zic gustate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am ramas cu un aliment pe care nu vreau sa-l mai mananc ever. va scriu in partea adoua. in rest se pare ca ma pot porci cu orice... de la...porc :))) pana la ciocolata

      Ștergere
  3. Off ce experienta neplacuta. Sper ca s-a rezolvat. Astept cu nerabdare continuarea povestirii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper ca povestea asta are un final fericit. Nu zic hop pana nu sar si ajung safe dincolo

      Ștergere
  4. I know how you feel! La mine macar stiu o treaba, e o problema hormonala la care lucrez si sper sa o rezolv in curand, ca parca nu as vrea sa ma prinda 30 de ani cu cosuri. Succes in ce ti-ai propus :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie mi-a aparut in jurul varstei de 25 de ani si a dainuit (sper ca voi reusi sa o tin in frau) pana la 30 din cate se pare :))) yeah, I admit: I'm 30! :)))

      Ștergere
    2. Cred ca ti-am mai zis ca nu iti arati varsta deloc!

      Ștergere
    3. Da, mi-ai zis :*

      Ștergere
  5. Asteptam urmatorul episod. :)
    Am o prietena care a fost chiar saptamana trecuta la dermatolog iar acesta i-a recomandat o crema de la Avene, i-a spus ca are acnee si ca nu are timp sa faca lectii de biologie cu ea.
    Excelent!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Orice tratament cutanat ai urma sa nu te astepti la minuni in 2 luni (asta apropos de produsele Paulei). Atata vreme cat nu stii cauza si nu o elimini, cremele te ajuta pana intr-un anumit punct. Ce rezolvi cu ele dispare odata cu urmatorul cos aparut si tot asa. Produsele apivita din cate stiu eu au ceva iritanti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tin sa te contrazic si o fac vorbind din experienta. Ce mi-a mers mi-a mers din primele 2-3 saptamani. Sunt curioasa cum poti gasi cauza cand toate analizele iti ies bine. Eu am facut tot ce am putut si am recurs la orice solutie mi-a trecut prin cap. Nici nu conteaza daca au sau nu iritanti produsele Apivita din moment ce am luat Bioderma Photoderm SPF 50 cu lista perfecta din punct de vedere al ingredientelor si m-am pricopsit cu cosuri...

      Ștergere
  7. N-ai scris nici daca ai facut o recoltare din pustule... s-ar putea sa ai un stafilococ sau un streptococ caz in care te-ar ajuta antibioticele....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu prea am avut din ce, cand aparea unul nu aveam timp sa merg. cand aveam timp nu aveam pustule. :) vei vedea in urmatoarea postare cum arata fata mea acum si ce am folosit si cum. Multumesc frumos pentru vizita si comentarii.

      Ștergere
  8. Astept cu nerabdare continuarea pt ca nici eu nu ma situez departe de ce povestesti tu.
    Ai noduli?
    Pe mine semnele ma omoara, acelea nu trec nici intr-un an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am noduli, am chestii care se pot stoarce.. scuze de termen, nu am altul :( Am noroc cu semnele, nu ma plang. Daca era sa raman cu ele de la toate razboaiele care au fost pe fata mea eram gri-maronie acum :))) Trec greu dar trec

      Ștergere
  9. eu nu pot sa manac carnea de dargul animalelor si toata lumea ma cearta ca am pielea nu foarte ferma si ca am nevoie de proteina...imi place foarte mult articolul tau si ma bucur ca ai adus in discutie mancarea, poate ne prezinti un meniu ceva pentru ca sincer mi-am epuizat toate salatele si mancarurile fara carne pe care le stiu :)) te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici macar peste? Pestele e... aproape leguma :))) Cat despre meniu... am scris ceva in partea a doua, sper sa fie de ajutor

      Te pup si eu!

      Ștergere
  10. E greu, iti trebuie multa rabdare si tarie ceea ce iti doresc in continuare. De unii membri din familie sunt privita cu ochi nu prea buni pentru meniu pe care il fac sotului(ei vor sa manance ca pe atunci cand avea antrenamente si statea cu orele pe teren, iar acum nu misca o paleta de muste-pentru ca nu poate) dar doar asa am vazut ca tinem acneea cat de cat in frau. Si cat mai e de tras..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se gasesc solutii cu alimentatia. Nu e tot timpul usor dar cand n-ai de ales iti dai seama ca se poate si altfel :(

      Ștergere
  11. Ana Violeta2:57 p.m.

    Scuze ca te intreb,dar ce semipareza ai patit? Poti sa-mi spui mai multe,a fost de la lipsa de vitamine...? Eu incerc sa renunt la carne incet incet dar ma sperie ca nu o sa mai am de unde sa iau B12.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am patit o semipareza faciala afrigore. Medicii au zis ca a fost de la curent dar eu dau vina pe un soc puternic pe care il experimentasem cu o zi in urma plus avitaminoza. Mi-am revenit cu vitamine si calciu si ceva antiinflamatoare as zice au, si cred ca a fost si ceva antibiotic, plus Prednison si regim fara sare vreo 2 luni. A fost o experienta crunta, cu jumatate de fata picata si cu teama ca pot ramane asa. Din fericire mi-am revenit complet, era un nerv al fetei intrerupt, s-a reparat cu tratament. Despre vitamina B12 eu am citit ca o secreta cumva corpul nostru si putem trai lejer fara carne, si mai sunt destule alimente pe langa carne din care o poti lua, cum ar fi drojdia alimentara inactiva (se gaseste la plafar si nu e deloc rea la gust, eu o puneam peste salatele cu legume si quinoa).

      Ștergere
    2. Eu am facut de doua ori semipareza faciala stanga si nu mi s-a vindecat complet muschii din zona sprancenei..

      Ștergere
    3. Imi pare rau :( Trebuie sa ai mare mare grija sa nu se mai intample. Stiu pe cineva care a ramas cu jumatate de fata asa...

      Ștergere
  12. si eu mi-am promis ca nu mai merg la dermatologi:)

    RăspundețiȘtergere