Un fel de InstaLife culinar

In ultimele weekend-uri am sarit peste postarea culinara. Nici n-am mai avut ce sa va arat (as putea sa va pun poze din arhiva dar acum e vara si mai bine sa nu pentru ca fructele si legumele difera) si nici nu am mai postat foarte mult pe blog. Nu vreau sa-l transform intr-unul de retete culinare asa ca mai rarut ca-i mai dragut. Postarea aceasta trebuia sa apara ieri insa n-am apuct s-o termin inainte sa fug la mare iar acolo, evident, n-am putut lucra.

In ultimele saptamani, trebuie sa recunosc, am descoperit shaorma. Si inca una foarte buna la gust si (relativ) sanatoasa. Am pregatit-o in doua feluri - 100% vegetala sau varianta cu somon afumat. Mi se pare un preparat extrem de rapid de facut si foarte satios.
Pentru varianta vegetala am uns o lipie cu hummus si am adaugat peste ea ingredientele de mai sus: castraveti, rosii cherry, ciuperci din conserva, porumb si un morcov pe care l-am facut fasii cu instrumentul acela de curatat cartofi (habar n-am cum se numeste si nu cred ca-i zice peeler). Peste toate am presarat putina sare si putin oregano uscat.
In lingura se afla o alta descoperire importanta pentru mine: dulceata de ardei iute. Este o dulceata cumparata din piata Ramnicu Sarat de la o tanti care o face in casa. Imi place ca e iute de tot dar si dulce in acelasi timp si merge cu orice, de la legume pana la somon si chiar fasole.
Varianta a doua este mai simpla dar la fel de satioasa: rosii cherry, somon afumat (cititi eticheta si alegeti-l pe cel fara zahar), porumb si, din nou, dulceata de ardei iute.
Aceasta reteta nu mai are nevoie de sare, somonul fiind suficient de sarat insa putin oregano uscat se potriveste tare bine.

Ambele variante sunt ideale pentru consumul la serviciu insa eu nu recomand sa fie preparate de acasa pentru ca rosiile lasa zeama care curge prin paine. Si, daca doriti sa le faceti si mai sanatoase as vrea sa va spun ca la magazinele cu specific oriental am gasit lipii cu faina integrala.  

Incerc sa nu renunt la obiceiul de a consuma avocado iar guacamole este unul dintre felurile mele favorite de a-l prepara. Pentru aceasta reteta folosesc avocado, zeama de lamaie, coriandru uscat, ulei, rosii, sare. In stanga este hummus si ambele preparate sunt asezate pe niste painici uscatele dar gustoase din faina de secara cumparate din Kaufland. Dupa ce am facut poza mi-am dat seama ca uitasem sa adaug dulceata iute dar am recuperat mai apoi cu varf si indesat pana mi-au amortit papilele gustative.
Spre marea mea bucurie, ca vecina ce ma aflu cu numitul Kaufland, acest lant de hypermarketuri si-a dat seama ca mai exista si alte paste in afara de cele din faina alba si, astfel s-au inmultit optiunile: paste din faina integrala, din combinatii de fainuri sau din faina de porumb. Mai jos va prezint pastele din porumb combinate cu un sos din rosii asemeni celui de aici (cu ciuperci gatite la abur in loc de dovlecei) si cu multa, multa dulceata de ardei iute (v-am zis ca am facut o pasiune!)

Cam atat pe culinar. Toate acestea au venit la completare pe langa tonele de fructe, mai ales pepene rosu, consumate fara vreo vina.

Ah, si am inaugurat si eu restaurantul "La Placinte" unde am mancat placinta delicioasa cu varza murata si placinta cu cartofi si ciuperci. Prima mi-a placut cel mai tare.

Voi ce-ati mai bucatarit/consumat bun in ultima vreme?

9 comentarii:

  1. Arata tare bine toate! O sa ma uit si eu dupa paste din faina de porumb, m-ai facut curioasa. Eu ieri am facut paste in faina integrala cu sos de rosii si vinete, o bunatate. In rest, acum vara sunt innebunita dupa supe si ciorbe de legume, de preferinta reci :))) Pepene rosu si eu consum in cantitati impresionante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Unele au gust de mamaliga, mai ales cele de mici gen spirale sau melci dar spaghetele nu mi s-au parut asa. Paste integrale bune sunt Petras de la plafar, preparate prin uscare la temperaturi mici.

      Ștergere
  2. Eu ii zic "depielitator" :))
    Ah, mi-ai facut o pofta de mor de mancarurile astea delicioase! <3 Numai ca mie imi e lene sa gatesc.... mai ales in zilele astea caniculare! Dar trebuie sa ma mobilziez pentru ca mi se usuca ingredientele in frigider.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depielitator :)))
      Crede-ma ca ultimul lucru pe care mi-l doresc zilele astea e sa stau in bucatarie. Azi, de exemplu, am mancat doar fructe si am baut apa si cafea. Dar "shaormele" se fac atat de repede si atat de usor...

      Ștergere
  3. De as gasi si eu o tanti care sa-mi vanda dulceata de ardei iute facuta in casa! Obisnuiesc sa folosesc ardeiul iute pasta sau crud in diferite feluri de mancare, printre care si pastele si tare imi place cum arata in lingura si pe paste dulceata. Cred ca prin toamna, ca acum nu am chef, o sa caut o reteta buna si o sa-mi fac singura un astfel de sos/dulceata.
    Mancarurile arata foarte bine, mi-ai dat o idee pentru saptamana asta cu shaorma asta sanatoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am dat si eu pe shaorma..din pacate :))) pentru ca varianta mea este cea clasica, carne, cartofi prajiti, maioneza.......trebuie sa ma las de asemenea obiceiuri nesanatoase pana la urma...Multumim pentru idei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu fac shaorma, dar nu varianta clasica ( cu maioneza si cartofi prajiti ), ci cu legume trase la tigaie ( ceapa, morcovi, ardei, vinete, dovlecei, ciuperci - depinde ce gasesc prin frigider ), carne de pui la cuptor si sos de iaurt cu usturoi. Este foarte buna si fara carne :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mananc doar peste si nu consum lactate decat ff rar in cafea :D dar e o idee foarte buna pt cine consuma

      Ștergere